Әлем бойынша бидай өнімдерінен жасалған диеталық тағам түрлері көп. Әсіресе, түрлі ұлт өкілдеріне тиесілі нан өнімдерінің түрлері де аз емес. Ашытқы наны багет, ақ сэндвичтен жасалған нан, тұтас бидай наны немесе бриох. Сондайақ, шелпек, нан наны, матзо және пита әр түрлі шелпек нанының мысалдары болып табылады. Құрамында дәні бар, қара бидай ұны арқылы дайындалатын немесе ашытқының орнына ас содасын қолданатын пайдалы сорттар бар.

Астық түрлерінің көпшілігі нан пісіруге жарамды. Бидай наны ең көп таралған түрі; алайда, арпа, қара бидай, тары және жүгері нанның танымал ингредиенттері. Сіз сондайақ күріштен, жүгеріден немесе бадам ұнынан глютенсіз нан дайындай аласыз.

Ақ нан – бутербродтарға арналған ең танымал нан түрі

Ақ нан – бұл ең танымал сэндвич наны, кейде оны сэндвич наны деп те атайды. Ақ бөлке жасаудың негізгі ингредиенттері – бидай ұны, ашытқы және су. Бұл нан орамдары хотдог, гам бургер сияқты тағамдардың негізгі бөлігі болып табылады немесе оларды әр түрлі сэндвич салмаларымен толтыруға болады. Ақ ұн құрамында бидай ұнынан гөрі аз қоректік заттар болғандықтан, ақ нан сіз үшін тұтас бидай немесе дәнді дақылдар сияқты пайдалы емес.

Багет наны

Багет – француз нанының бір түрі. Ақ ашытқы нанының ұзын түрі. Багеттердің ұзындығынан басқа, қытырлақ және жұмсақ үлпілдек түрі болады. Француз нанын Франциядағы сияқты жұмсақ ақ нанға май мен тосап жағып дәм тата аласыз.

Ақ бидай багеты сіз сатып ала ала тын жалғыз француз наны емес. Фран циядан тыс орналасқан кейбір наубай ханаларда классикалық нанның бидайы, ашытқысы немесе көп дәнді түрі бар.

Бидай наны

Толық бидай наны – ақ нанға қарағанда қоректік элементтері көп пайдалы нанның бір түрі. Толық бидай наны – бұл қара нанның пайдалы түрі, өйткені ол дәнді бидай ұнын пайдаланады. Кейбір жерлерде бұл нанды тек бидай наны деп атайды.

Бидай ұнынан жасалған нанның құрамында дәрумендер, минералдар сияқты қоректік заттар бар. Бұл ақ нанға қарағанда пайдалы нан болады. Сондай-ақ, сэндвичтер немесе нанды қажет ететін кез-келген басқа тағамдар жасау үшін тұтас бидай нанын пайдалануға болады.

Ақ нанның әртүрлі түрлері сияқты, бидай нанына оның құрамы мен дәмін өзгерту үшін басқа ингредиенттер қосуға болады.

Қара нан

Қара бидайдан әзірленетін денсаулыққа пайдалы нан түрі. Қара бидай наны – пайдалы нанның тағы бір нұсқасы және қара бидай ұнынан дайындалады. Қара бидай наны тығыз құрылымға ие және қарапайым ақ нанға немесе бидай нанына қарағанда ауыр. Ақ нанмен салыстырғанда қара бидай наны күрделі көмірсулардың көзі болып табылады. Сондықтан қара бидай нанын жеу қандағы глюкоза деңгейінің күрт өсуіне әкелмейді.

Кейде нанға карамель, картоп тұқымы, кориандр тұқымы, ұнтақталған дәмдеуіштер немесе тіпті цитрус қабығы сияқты ингредиенттер қосылады. Қара нанның әр түрлі түрлері кілегейлі ірімшікпен, етпен немесе лососьпен үйлескенде дәмді тағамдар түрлерін дайындай алады. Қара бидай наны жұмсақ түрін жасау үшін оның дәмі аз, бидай ұнын қара бидай ұнымен араластыруға болады.

Көп дәнді нан

Көп дәнді нанның құрамында тұқымдары мен дәндеріне байланысты біраз сорттары бар. Толық дәндердің санына байланысты көп дәнді нан әдетте қоректік нан түрі болып табылады. Бұл нандағы әртүрлі дәндер В тобындағы дәрумендер көзі екенін де ұмытпаңыз. Бұл нанның көптеген сорттарына зығыр, асқабақ тұқымдары және күнбағыс тұқымдары сияқты түрлері жатады. Алайда, көп тұқымды нанның тағамдық құндылығын арттыру үшін тұқымның кез келген түрін қолдануға болады.

Тоқаштар

Бриохе – қарапайым наннан то қашқа дейін әр түрлі формада дайын болатын француз нанының түрі. Жеңіл құрылымымен ерекшеленетін фран цуздардың дәмді асы болып табылады. Бриох нанының кәдімгі бидай наны нан айырмашылығы – қолданылатын ингредиенттер. Нан қоспасына байы тылған француз нанын жасау үшін жұмыртқа, май және сүт қосылады.

Бриохе – жұмсақ ақ нанның дәмді түрі.

Циабатта – итальяндық нанның танымал түрі

Ciabatta – бутербродтар, панини не месе қуырылған тағамдар үшін өте қо лай лы итальяндық нан.Бұл итальян дық нанның француз ақ наны нан айыр ма шылығы – құрамында зәйтүн майы қолданылады. Әдетте, циабатта ақ шыл қоңыр түсті және жұмсақ болып әзірленуі тиіс.

Ағылшын маффині

Ағылшын маффині – таңертеңгілік асқа пайдаланылатын ұсақ дөңгелек нан түрі. Ағылшын кекстері сіздің ала қа ныңыздың өлшеміндей дөңгелек нан.

Әдетте, ағылшынша маффиндер ақ бидай ұнынан дайындалады, алайда тұтас бидай кекстері де бар және олар денсаулыққа пайдалы. Ағылшын кекс тері – құрамында браконьер жұмырт қасы бар таңғы ас. Сондай-ақ, жылы кекс тер балмен немесе жеміс джемімен дәмді.

Фокачия

Фокаччия – бұл әдетте зәйтүн майы мен шөптермен дайындалатын итальяндық нанның бір түрі. Фокачийді пеште пісіруге арналған табада пісірген де, ол аздап қытырлақ болады. Бұл нанды италиялықтар таза зәйтүн майы на батырып немесе сорпамен бірге жейді.

Глютенсіз нан

Нанның глютенсіз түрі көп және олар ұннан, мысалы, жүгері, бадам, күріш, кокос немесе картоптан жаса лады. Қоспадағы ингредиенттерге байланысты глютенсіз нан дәстүрлі ақ нанға қарағанда пайдалы болуы мүмкін. Алайда, глютен емес нанның кейбір түрлерінде қоспалар немесе қант қосылған. Сонымен, глютенсіз нанның ең жақсы түрін іздегенде, әрқашан ингредиенттерді мұқият тексеріп алыңыз.

Чалла

Чалла – әртүрлі мөлшерде және пі шінде жасалатын өрілген еврей наны ның түрі. Оны әдетте сенбі және еврей лердің негізгі мерекелерінде жейді. Ч Әдетте пісірер алдында жұмыртқаны жуып тазалайды және оны көкнәр немесе күнжіт тұқы мына себуге болады. Дәстүрлі чалах рецептерінде жұмыртқа, ақ ұн, су, қант, ашытқы және тұз бар. Заманауи рецеп терде ұнтақталған ұн, бал немесе мелас са қосылған қант қолданылуы мүмкін.

Пита наны

 Пита наны – Таяу Шығыс пен Жер орта теңізі елдерінде кең таралған дөңг е лек немесе сопақ бидайлы шелпек түрі.

Пита нанын жеудің ең танымал тәсілдерінің бірі – диск тәрізді жалпақ нандарды пешке немесе гриль астына жылыту. Әдетте нан көбейіп кетеді, оның ортасында қалта жасауға болады. Содан кейін сіз дәмді ет, салат, балық, ірімшік немесе көкөністер қосылған пита нанының керемет бутербродын жасай аласыз. Пита нандары көбіне түрік кәуаптарында қолданылады, онда ет пен басқа ингредиенттер нан қалтасына ащы тұздықпен бірге құйылады.

Чапати нан

Роти деп аталатын чапати наны – Пәкістанда, Кариб бассейнінде, Үндіс танда және Шығыс Африкада таны мал азиялық шелпек. Нан наны нан айырмашылығы – чапатилер ашытқы сыз пісіріледі.

Дәстүрлі чапаттардың құрамына жалғыз бидай ұны, тұз және су кіреді. Қамырды араластырып, ұсақ бөліктеп дөңгелек етіп әзірлейміз, содан кейін қуырылған ыстық табада пісіріледі. Чапатис – үнді асханасына сәйкес, чутниге немесе жасымық бағанасына батыруға өте ыңғайлы.

Матзо

Матзо – мейрам кезінде дәстүрлі түрде тұтынылатын қытырлақ ашытыл маған нан түрі. Еврей мәдениетінде маңызды рөл атқарады. Матзо – дәстүрлі түрде бидай ұны мен судан жасалған қытырлақ шелпек. Сонымен қатар қара бидай, емле, сұлы немесе арпа сияқты ұнның басқа түрлерін де қолдануға болады.

Еврейлердің мейрамы аясында қолданған кезде тек қарапайым матзоны қолдану керек. Алайда басқа уақытта сарымсақ, пияз, тұқым немесе басқа ингредиенттері бар матзо әзірлейді.

Матзо крекер тәрізді қатты шелпек түріне ұқсас. Жұмсақ матзоның басқа түрлері қолмен жасалады.

Тортилла – мексикалық жалпақ нанның бір түрі

Тортилла – бұл үлкен бөлігін шелпек құрайтын жіңішке нан. Мексика мен Текс-Мекс классикалық рецепттері, мысалы, буррито, энчиладас және фажиталар бидай шелпектерін қажет етеді. Сіз сондай-ақ жүгері шелпектерін ала аласыз, оларды пісіргенде қатты және тако мен бурритоға қолданады.

Жұмсақ шелпекті әдетте ащы ет, салат, қаймақ және сальсаға аралас тырып отырып тұтынады. Мексикалық шелпектердің кейбір рецепттері қуыры лып әзірленеді. Алайда, шелпектің бұл түрін майға қуырғаннан гөрі оны пешке пісіріп жеген пайдалы.

Шведтің қытырлақ наны

Нанның қатты түрі – шведтің қытырлақ наны, ол кішкентай жалпақ немесе дөңгелек дискке ұқсайды, бірақ крекер сияқты қатты болып табылады. Бұл қытырлақ нан қара бидайдан жасалған және олар өте пайдалы.

Наан наны

Наан – Үндістаннан шыққан, пеште пісірілетін және әдетте карри қосылған нанның бір түрі. Нан наны – сэндвич орамдарын дайындау үшін тамаша таңдау. Нан нанының дәстүрлі ингредиенттері – ашытқы, бидай ұны және йогурт. Нан наны әдетте карри немесе басқа азиялық тағамдарды жеуге қолданылады.

 Нан нанының түрлеріне кориандр тұқымы, сарымсақ, мейіз, жасымық немесе басқа да дәмдеуіштер қосылады. Сондай-ақ, сіз бұл нанды шелпекке ұқсас орам ретінде немесе пицца негізі ретінде пайдалана аласыз.

By QAA.kz

QAA.kz - "Ақмешіт ақшамы" газеті. Қазақстан және Қызылорда жаңалықтары.

Пікір үстеу

Э-пошта мекенжайыңыз жарияланбайды. Міндетті өрістер * таңбаланған